Pletenje košar iz vrbja in srabota

2018- evropsko leto kulturne dediščine

PLETENJE  KOŠAR  IZ  VRBJA  IN  SRABOTA

V letošnji zimi smo pripravili 4 delavnice pletenja košar iz vrbja (beke) in srabota. Znanje pletenja košar želimo ohraniti in posredovati mladim ter tako krepiti  samozaupanje in povezanost z naravo.

Delavnice so potekale na Ostrožnem Brdu, v Kočah in na Suhorju. Vsake delavnice se je udeležilo okrog 10 oseb, različne starosti in različnega predznanja v pletenju košar. Običajno smo pletli v kuhinji, zadnja aprilska  delavnica je potekala na dvorišču, ker je bilo vreme ugodno.

Vrbje smo dobili v vasi, kjer raste še nekaj bek.  Srabot  bujno raste povsod v Brkinih. Pred uporabo je potrebno »vrvi« oluščiti. Tako dobimo pletivo različne zelene in sivkaste barve, kar košare še polepša. Košare pletene s srabotom so trdnejše in trajnejše. Košare pletene z vrbjem so potem, ko se osušijo bolj rahle. Lepe so tudi košare pletene  z vrbjem in srabotom v različnih »vzorcih«.Pri delu je bilo največ pozornosti namenjene  oblikovanju ogrodja košaric, pletenju »križa«, vstavljanju reber košar in sami spretnosti pletenja.

Okrogle košarice so »lažje« za pletenje in za začetnike, ker nimajo posebej izdelanega dna in  so po obliki »polkrogle«. Več znanja zahtevajo košare s pletenim dnom in »kito« na stiku dna in stoječega dela košare.

Delavnice pletenja košar so  zelo prijetna srečanja in druženja za otroke in odrasle. Veliko je pripovedi, spominov,  svetovanja, nudenja pomoči in veselja ob uspehih.

Več letne izkušnje nakazujejo potrebo, da z delavnicami  v pozni jeseni spet nadaljujemo.